Koronavírus: Južná Kórea povolila remdesivir na liečbu koronavírusu

03.06.2020 Celý región

Soul 3. júna (TASR) - Južná Kórea v stredu oznámila, že sa rozhodla povoliť použitie experimentálneho antivírusového lieku remdesivir v mimoriadnych prípadoch na liečbu pacientov s ochorením COVID-19. Informovala o tom agentúra Jonhap.

Juhokórejské ministerstvo pre liekovú a potravinovú bezpečnosť (MFDS) oznámilo, že povolí dovoz remdesiviru za dodržania špeciálneho postupu.

Južná Kórea musí ešte dokončiť testovanie tohto lieku. Ministerstvo však už predtým uviedlo, že účinnosť remdesiviru pri liečbe koronavírusu sa v mnohých krajinách potvrdila.

Povolenie dovozu remdesiviru žiadalo kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC). Kórea podľa MFDS čoskoro uskutoční rozhovory s výrobcom lieku, americkou spoločnosťou Gilead Science, s cieľom dohodnúť sa na prvej dodávke.

Južná Kórea zaznamenal celkovo 11.590 prípadov nákazy ochorenia COVID-19, z ktorých sa už 10.467 pacientov vyliečilo. Nákaze podľahlo 273 osôb. V utorok v tejto krajine zaznamenali 49 nových prípadov nákazy, uvádza agentúra Reuters.
 
 

Počet úmrtí v súvislosti s koronavírusom prekročil v Brazílii 30.000

Rio de Janeiro 3. júna (TASR) - Počet úmrtí v súvislosti s novým koronavírusom prekročil v utorok v Brazílii 30.000, informovala agentúra AFP. Nákaze podľahlo 31.199 ľudí.

Brazília je v súvislosti s pandémiou koronavírusu najviac postihnutou krajinou v oblasti Južnej Ameriky. Za posledných 24 hodín v krajine podľa údajov ministerstva zdravotníctva zaznamenali 1262 úmrtí a 28.936 nových prípadov nákazy.

Celkovým počtom 555.383 potvrdených prípadov nákazy je Brazília na druhom mieste za Spojenými Štátmi. V štatistike úmrtí je na štvrtej priečke za USA, Britániou a Talianskom.

Niektoré brazílske štáty začali postupne s uvoľňovaním karanténnych opatrení aj napriek varovaniu zo strany Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a epidemiológov.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro je odporcom obmedzení v oblasti pohybu osôb na zastavenie šírenia koronavírusu a vyhlasuje, že sú nepotrebné a škodlivé pre ekonomiku. Za to si vyslúžil silnú kritiku od znepokojených štátnych úradov a rozhnevaných občanov.
 
 

Štúdia potvrdila vyššie riziko úmrtia na COVID-19 u etnických menšín

Londýn 3. júna (TASR) - Príslušníci etnických menšín v Británii zomierajú v súvislosti s ochorením COVID-19 vo vyššej miere ako tamojšie belošské obyvateľstvo. Vyplýva to z výsledkov štúdie vládnej agentúry Public Health England (PHE), ktoré boli zverejnené v utorok.

Expertov uskutočnením štúdie ešte v apríli poverila britská vláda. Podľa agentúry AP síce uvádza príčiny tejto disproporcie, neponúka však žiadne odporúčania.

Na základe výsledkov štúdie je u Bangladéšanov riziko úmrtia v súvislosti s novým koronavírusom dvakrát vyššie ako u belošského obyvateľstva Británie.

Ľudia pôvodom z Číny, Indie, Pakistanu či Karibiku a príslušníci černošských etnických skupín majú o 10 až 50 percent vyššie riziko úmrtia ako belošské obyvateľstvo Británie.

Štúdia potvrdila, že najvýznamnejší rizikový faktor v spojitosti s ochorením COVID-19 je vek. Pravdepodobnosť úmrtia je u ľudí vo veku 80 a viac rokov viac ako 70-krát vyššia ako u ľudí vo veku do 40 rokov.

Takisto je dvojnásobne vyššia pravdepodobnosť úmrtia u mužov v produktívnom veku v porovnaní so ženami v tomto veku.

Štúdia takisto zistila, že miera úmrtí je výrazne vyššia u pracovníkov opatrovateľských a bezpečnostných služieb a vodičov v cestnej doprave. Príslušníci etnických menšín majú medzi týmito povolaniami vysoké zastúpenie.
 
 
 

Kanada zaznamenala 702 nových prípadov nákazy koronavírusom

Ottawa 3. jún (TASR) - Kanada potvrdila v stredu 702 nových prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín, čím sa celkový počet infikovaných zvýšil na 92.410. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na kanadské ministerstvo zdravotníctva.

Kanada v priebehu pandémie zaznamenala celkom 7395 obetí. Vyliečilo sa 50.357 pacientov. Od 11. mája je denný nárast počtu vyliečených vyšší ako počet novonakazených.

Prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, zaznamenala táto severoamerická krajina 15. januára. Najviac nakazených hlási provincia Quebec (51.593), nasleduje Ontário (28.709) a Alberta (7057).

Kanadské úrady otestovali celkovo 1,7 milióna ľudí.

Na konci apríla kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že krajina sa nachádza v polovici pandémie. Podľa skorších predpovedí mala Kanada vrchol epidémie dosiahnuť koncom mája, prvá vlna sa podľa tejto predpovede mala skončiť koncom leta. 

 

Počet nakazených koronavírusom v Indii presiahol 200.000

Naí Dillí 3. júna (TASR) - Počet prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol za posledných 24 hodín v Indii o 8909, celkový počet infekcií tak dosiahol 207.615. S odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva o tom v stredu informovala agentúra Reuters.

V Indii doposiaľ podľahlo ochoreniu 5815 ľudí.

Predstaviteľka Indickej rady pre zdravotnícky výskum uviedla, že vrchol epidémie v Indii je "ešte veľmi ďaleko". Odborníci predpokladajú, že krajina dosiahne vrchol epidémie koncom júna alebo až v júli.

India je momentálne v poradí siedmou krajinou na svete z hľadiska počtu infikovaných osôb a 13. s ohľadom na počet obetí nového druhu koronavírusu.

V Indii sa začiatkom júna začali postupne uvoľňovať karanténne opatrenia. Indická metropola Naí Dillí, ktorá je jednou z najzasiahnutejších oblastí v krajine, uzatvorila prístup do celého regiónu na týždeň, avšak povolila otvorenie všetkých priemyselných odvetví.

Od 8. júna by sa mali otvoriť svätyne, hotely, reštaurácie aj obchodné centrá. Vzdelávacie zariadenia sa otvoria "po konzultáciách" s indickými štátnymi predstaviteľmi.
 
 

Rusko hlási 8536 nových prípadov nákazy koronavírusom a 178 obetí

Moskva 3. júna (TASR) - Rusko zaznamenalo v stredu 8536 nových prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín a 178 nových obetí. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum.

Za uplynulých 24 hodín sa vyliečilo 8972 infikovaných. Už druhý deň po sebe je počet novovyliečených vyšší ako počet novonakazených.

Celkový počet nakazených sa zvýšil na 432.277. Pandémii v Rusku dosiaľ podľahlo celkom 5215 ľudí. Úmrtnosť choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, v krajine dosahuje 1,2 percenta. Celkom sa vyliečilo 195.957 pacientov, čo predstavuje približne 45 percent z celkového počtu prípadov.

Ohniskom pandémie v Rusku je Moskva. Hlavné mesto v stredu hlási 1842 nových nakazených a 3385 vyliečených za uplynulý deň. Celkový počet vyliečených v meste tak prekročil 90.000. Druhým najťažšie zasiahnutým regiónom v Rusku je Moskovská oblasť, ktorá dosiaľ zaznamenala 40.455 prípadov nákazy, z toho 732 za uplynulý deň. 
 

Vyberte región